sluit

Studio Ballena werd opgericht in 2006, we hebben dus al meer dan 15 jaar ervaring in commerciële, product en reclame fotografie.

Ons vast team bestaat uit 2 mensen, de oprichter Bert Balcaen en partner Caroline Temmerman.

Daarnaast werken met een vaste kern aan freelance partners die we inschakelen in functie van de noden van het project.

Elk van deze freelance partners heeft zijn specialiteit van styling, special effects, grafici, decor bouw, ...

We hebben onze ruime en zeer goed toegankelijke studio van 180m2 en hoogte van 4m die voorzien is van een curved infinity wall met breedte 8 m en diepte 3 m.

Alle technische voorzieningen zijn voorhanden zoals high-speed wifi, muziekinstallatie alsook airco zodat dat we op alle omstandigheden kunnen inspelen.

Aan onze studio is ook voldoende plaats om te parkeren en ook vrachtwagens kunnen tot aan de studio komen.

De studio beschikt over een industriële sectionaalpoort met vrije hoogte van 3m60 waardoor dus perfect grotere objecten kunnen worden geleverd in onze studio.

We bieden een hele reeks diensten aan die de creatie van beelden ondersteunen. zoals:


- bedenken van of meewerken aan creatieve concepten

- fotografie, motion en video in onze studio of locatie

- motion control met robots en andere motion control systemen

 - 3D CGI creatie en rendering

- set, product en food styling

- beeldbewerking en foto compositie

We gebruiken een grote verscheidenheid aan professioneel materiaal zoals high-end digitale camera's, belichtingsappartuur en toebehoren om het perfecte beeld te realiseren in onze studio of op locatie.

We werken voor stills met technische camera's, midden formaat en full frame camera's, voor de belichting werken we voornamelijk met filtsapparatuur maar ook met LED lichten in functie van de noden van elk project. Verder beschikken we over een heel arsenaal aan hulpmiddelen die ons helpen om voor klanten het optimaal resultaat te bekomen.

Voor video beschikken we over een hoge resolutie 12K video camera, een 5K high-speed camera voor slow motion opnames. Voor belichting gebruiken we krachtige LED systemen met hoge kleurkwaliteit die flikker vrij zijn voor high-speed opnames.

Voor nabewerking, CGI 3D renders en beeld opslag en back-up gebruiken we ook de meest performante computers en randapparatuur die de kwaliteit, flexibiliteit en zekerheid bieden die we onze klanten willen bieden.

We zijn steeds op zoek naar de laatste trends in de markt en investeren heel sterk in voortdurend leren voor ons team, zowel in technische opleidingen alsook zakelijke trainingen.

Verder maken we deel uit van professionele netwerken in marketing, fotografie, verpakkingen en algemene bedrijfsnetwerken om zo ook nieuwe ontwikkelingen op te pikken.

Al deze kennis over nieuwe ontwikkelingen, techniek en opkomende technologieën stellen we ten dienste van onze klanten.


Product en reclame fotografie en video is een gespecialiseerd type van fotografie/video dat gefocust is op het maken van hoge kwaliteit beelden van producten voor gebruik in reclame en marketing campagnes.

Een professionele studio gespecialiseerd in reclame fotografie en video beschikt over de expertise, de apparatuur en de ervaring die nodig zijn om prachtige beelden vast te leggen waarmee uw producten opvallen in de drukke markt. Professionele foto's en video kunnen de effectiviteit van uw reclame- en marketingcampagnes aanzienlijk verbeteren.

Vrijwel elk type product kan worden gefotografeerd of gefilmd, inclusief voeding, dranken, juwelen, elektronica, cosmetica, technische apparatuur, electronica, medische producten en meer.

Product- en reclame fotografie/video spelen een cruciale rol bij het creëren van een merk- of bedrijfsimago, bepalen van de identiteit ervan op de markt en helpt vertrouwen opbouwen bij klanten en de verkoop te verhogen.

Uiteraard werken we met plezier samen met jouw vaste partners in grafisch ontwerp, copywriting of andere creatieve professionals.

We starten graag elk project met een gesprek waarin we de nodige vragen stellen aan de klant om duidelijk de verwachtingen van de klant te begrijpen en te kunnen vertalen in een voorstel qua budget en uitvoering.

Voor een shoot gaan we in functie van de complexiteit verschillende stadia doorlopen, startend met creatief concept bepalen samen met de klant, pre-productie en verzamelen van de producten en  toebehoren voor de shoot, de shoot zelf, de montage van beelden, nabewerking en retouche en finaal de aanlevering van de digitale bestanden.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie mee te geven bij uw aanvraag zoals type foto's of product, stijl van foto's die u wenst, aantal gewenste foto's, toepassing van de foto's en extra info die u kan meegeven. Zo kunnen we u een zo correct mogelijke inschatting van budget geven. Indien u wenst kunnen we ook samen de noden van uw project bepalen en zo een inschatting van budget bepalen.

Dit staat beschreven in onze algemene voorwaarden. Als klant bekomt u standaard een recht op het gebruik van de foto's. De copyright en eigendom van de foto's blijven bij Studio Ballena behoudens er een overeenkomst is tot aankoop van de eigendomsrechten van bepaalde beelden. We kunnen hiervoor per project een voorstel maken maar dit is echter zeer uitzonderlijk gezien de hogere kost hiervoor tegenover de meerwaarde voor u als klant. Specifiek mag u dus de foto's voor eigen gebruik inzetten maar in geen geval doorgeven of verkopen aan derden.

We zijn zeer flexibel en gewend om te werken met strakke deadlines alsook de nodige veranderingen tijdens het verloop van een project of shoot. We staan steeds in nauwe samenwerking met klanten en communiceren dan ook duidelijk en snel over het verloop van uw project. We doen altijd alles wat in onze mogelijkheden ligt om te voldoen aan de verwachtingen van onze klanten.

We leveren de foto's aan in de formaten, resoluties en bestandstypes die u voor uw toepassing nodig heeft en kunnen zelfs met uw partners of leveranciers direct in contact staan hiervoor. We hebben heel veel ervaring met beelden voor specifieke toepassingen zowel in print als digitaal en specifieke voorschriften zoals GS1 zijn we ook mee vertrouwd.

We werken zeer veel voor grote brands waar we in de ontwikkelingsfase van nieuwe producten of projecten betrokken worden. Uiteraard leggen we hierbij de nodige discretie aan de dag om de vertrouwelijkheid van uw projecten te garanderen. Dit zowel in de keuze van onze partners die we betrekken bij uw project als ook de behandeling van alle documenten en beelden die betrekking hebben op het project. Uiteraard zijn we indien gewenst ook bereid in overleg een verklaring te voorzien van confidentialiteit.

Beelden worden digitaal aangeleverd in de gewenste formaten en bestandstypes via een digitaal download platform zoals Digital Pigeon of WeTransfer. De download link is wel telkens maar tijdelijk actief waarna deze vervalt. Wenst u op een later tijdstip een nieuwe download link is een simpele email naar ons voldoende en we bezorgen u een nieuwe link.

De duur van een shoot kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van producten of project, het aantal foto's en video's te maken en externe omstandigheden. Een typische shoot kan een paar uur tot meerdere dagen duren.

We verwelkomen klanten om aanwezig te zijn tijdens de shoot om ervoor te zorgen dat we de gewenste foto's maken. Wij verzoeken de klanten echter om het werk van het team of de opstelling van de apparatuur niet te verstoren.

Afhankelijk van de complexiteit van het project, kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat u de finale beelden of video's ontvangt. We zullen u aan het begin van het project een geschatte timing geven.

Ja, wij bieden post-productie diensten aan om de beelden en video te verbeteren en te retoucheren. Dit omvat beeldcompositie, gedetailleerde retouche, kleurcorrectie, bijsnijden, achtergrondverwijdering en andere nabewerking voor stills en montage, color grading, special effects en andere nabewerking voor video.

Het soort fotografie/video, type producten of project, aantal foto's of video's en de locatie zijn bepalende factoren. Verder wordt het budget ook bepaald door de diensten die u van ons wenst zoals maken van creatieve concepten, eventuele styling, decor, toebehoren of locatie kosten die nodig zijn. De vereiste nabewerking van de foto's zoals complexe montages en retouches zullen ook impact hebben op het budget.

Wij bieden concurrentiële tarieven en zullen u voorzien van een gedetailleerde offerte op basis van uw specifieke behoeften.

Voor productfotografie en packshots werken we met staffelprijzen in functie van de hoeveelheid producten per shoot. Contacteer ons voor een concrete offerte of informatie.

We begrijpen dat omstandigheden kunnen veranderen en we streven ernaar om flexibel te zijn met onze klanten. Wij vragen u echter om ons zo vroeg mogelijk te verwittigen als u een sessie moet annuleren of verzetten. Als u binnen 24 uur of 48 uur voor de geplande sessie annuleert, moeten wij mogelijk annuleringskosten in rekening brengen zoals beschreven in onze algemene voorwaarden. Specifieke kosten voor het project die we van externe partijen krijgen als gevolg van de annulatie zullen ook worden doorgerekend.

U kunt de producten naar onze studio verzenden of ze persoonlijk brengen, graag wel even een berichtje vooraf. Belangrijk is wel om de producten zorgvuldig te selecteren en de beste, minst beschadigde te kiezen. Belangrijk ook om deze dan voldoende beschermd en ingepakt te verzenden of vervoeren. Elke beschadiging of afwijking aan producten zal mogelijks aanleiding geven tot opnieuw moeten aanleveren of extra retouche kosten. In overleg kan het ook zijn dat we vragen om meerdere stuks van elk product of extra elementen wensen te bekomen.

Ja, we kunnen op locatie fotograferen of filmen, we hebben ervaring met opnames in verschillende omgevingen, waaronder fabrieken, magazijnen en kantoren. We kunnen op de gewenste locatie een mobiele studio opzetten om de beelden vast te leggen. Verder kunnen we ook helpen met de zoektocht naar een geschikte locatie.

Ja, we kunnen luchtfotografie leveren met behulp van drones of helicopter. We hebben gediplomeerde en ervaren dronepiloten die prachtige luchtopnames voor uw project kunnen maken.

Ja, we kunnen aangepaste achtergronden of decorontwerpen voor uw project leveren in functie van budget. Wij werken met een team van ervaren ontwerpers die een unieke en visueel verbluffende set voor uw project kunnen creëren. Contacteer ons om meer informatie.

Jazeker, onze video diensten vullen onze fotografie aan. Wel focussen we ons op table top video's met specialisaties in food, drinks en producten. We bieden hiervoor ook motion control opnames en high-speed opnames aan om de shoots te onderscheiden.

U kan indien u de bestanden opnieuw wil opvragen ons best een mailtje sturen hiervoor, dan proberen we u zo snel mogelijk een nieuwe download link te bezorgen.

We bewaren alle bestanden op onze servers en hebben een triple back-up strategie opgezet met back-ups zowel on-site, off-site en in de cloud.

Er is een gegarandeerde termijn vastgelegd in onze algemene voorwaarden hoe lang we de beelden bewaren maar contacteer ons en we kijken wel of we u verder kunnen helpen.

We leveren geen onbewerkte RAW-bestanden of ruwe video opnames om een paar redenen, niet alleen zijn het gigantische bestanden die speciale programma's vereisen om te openen, maar het is een onafgewerkt product! Ons team steekt uren en uren in het leren verwerken van onze beelden in onze eigen stijl. Als we RAW-bestanden of onbewerkte video zouden bezorgen en iemand anders zou ze bewerken, zou het niet meer ons werk zijn.

We proberen voor elk project op voorhand de briefing en verwachtingen zo gedetailleerd mogelijk te bepalen. Toch zal het zeker gebeuren dat er nog correcties en revisies worden gevraagd en we streven altijd naar tevreden klanten. Samen met de klant bespreken we de gevraagde correcties en bespreken in overleg de mogelijkheden en in sommige gevallen de mogelijke implicaties op het budget.

Na overleg wordt dan bekeken of de nodige correcties een reshoot vereisen of in retouche mogelijk zijn en we werken dan zo snel mogelijk naar bevredigend resultaat.